“Jezelf blijven is een interessante bezigheid”

Evgeny Bunimovich is bekend in ten minste drie rollen: leraren, publieke figuur en schrijver. Hoe u verschillende beroepen, communicatiecirkels, talen in uw persoonlijkheid kunt combineren, het behoud van integriteit? Of het was deze legering die zijn persoonlijke manier werd om zichzelf te zijn?

Evgeny Bunimovich, dichter en proza ​​-schrijver, geëerde leraar van Rusland en de commissaris voor de rechten van het kind in Moskou, de auteur van verschillende boeken, een van hen is het Book of Memoirs “Brief Life” (AST, Corps, 2015).

Psychologieën: Je bent een bescheiden persoon?

Evgeny Bunimovich: Nee, natuurlijk heb ik altijd eerlijke ambities gehad. Alleen deze ambities bevinden zich in een iets ander vlak, dat soms wordt aangezien en voor bescheidenheid wordt toegepast.

Blijkbaar gaat het om creativiteit. En welke andere ambities heb je?

Eer. B.: En bijvoorbeeld om jezelf te blijven. In alle omstandigheden. Oh, dit is een interessante activiteit! Toen ik plotseling naar de stembus ging voor iedereen en mijzelf-en won, was de eerste vraag die vrienden en vrienden tijdens de vergadering stelden: “Wel, als je bedoelt?”Het lijkt een speelse vraag te zijn, maar het lijkt een verklaring te zijn … Ik dacht – is het echt zo onvermijdelijk? Er zijn meer verleidingen, maar het is niet moeilijk om het te weigeren, er is geen onverwoestbare behoefte om te betekenen, geloof niet.

Wat doet om jezelf te blijven, betekent voor jou?

Eer. B.: Weggooien, weigeren dat u niet van u bent. Hoe is Michelangelo daar? “Je moet gewoon al het overbodige afsnijden”. Hij sprak over de creatie van beeldhouwkunst uit een blok, maar de essentie van hetzelfde. Iemand is moeilijker voor zo’n afsluiting van overtollig, iemand is gemakkelijker. Ik voel me meestal als het niet van mij is. Gewoon niet de mijne – en het valt van zichzelf. Zelfs niet is het nodig om af te snijden. Maar het gebeurt natuurlijk zowel verleiding

viagra

als zelfinteressatie, en ik zou graag zoveel moeilijker willen zijn om te misleiden. Maar eigenlijk blijven jezelf voor mij, het is geen pijnlijke inspanning, maar een natuurlijke vorm van leven.

En hoe kun je naar deze natuurlijke vorm komen?

Eer. B.: Voor mij, bijvoorbeeld, was het proces van het zoeken naar mijn stem, mijn intonatie, behoorlijk pijnlijk – alleen de mijne en een gelijkspel meer. Toen ik een vijfde -jarige student van de Mehmat MSU was, kwamen mijn gedichten uit in de toenmalige Moskou -Komsomolets (ja, ja, dan drukten ze poëzie af!)). En er was een opmerking van Sasha Aronova: ze hielden van de gedichten, maar er is een gevoel dat vier verschillende mensen ze schreven. En het sneed me, en het zonk in me, omdat het waar was. En de zoektocht naar je stem, het is intonatie-dit is voor mij iets heel belangrijks, bijna manisch. En ik weigerde veel regels als ik het gevoel had dat het goed lijkt te zijn, maar dit ben ik niet, niet helemaal ik.

Je bent er altijd in geslaagd om met je stem te praten?

Eer. B.: Toen ik plaatsvervanger werd – en het was een scherpe wending in mijn biografie – de vraag stond voor mij op: welke taal te zeggen? Iedereen speelt tenslotte, schrijf brieven, rapporten, rapporten in zo’n speciale officiële taal. Ik had deze kanselarij waarschijnlijk kunnen beheersen. Maar hoe goed hij ook beheerst, dit is niet zijn eigen taal, die van iemand anders. En in sommige opzichten is dit een afwijzing van zichzelf. En zelfs wanneer een volwassene de taal van iemand anders begint te spreken, is de nadruk merkbaar, hij is onvermijdelijk. En ik bleef mijn taal spreken. Ze waren verrast, niet altijd begrepen, voor iemand die irritatie, afwijzing veroorzaakte, maar geleidelijk werden hun voordelen ontdekt: de ongebruikelijkheid van spraak, intonatie doet ons op zijn minst luisteren.

Is het mogelijk om oprecht te worden vergist, waarbij het kwaad voorgoed wordt?

Eer. B.: Ze zeggen dat het gebeurt. Maar ik geloof niet. Vaker vinden mensen gewoon excuses voor zichzelf, acceptabele versies van de waarheid. Ik herinner me hoe een beroemde schrijver aan het begin van Perestroika en publiciteit op tv zei: “Ik wist het niet, ik vermoedde niet eens wat het was” (over de schaal van repressie). Wow de schrijver! Immers, zelfs als je het niet zeker weet, ruik je het met een darm. En je kunt jezelf alleen overtuigen van het tegenovergestelde. Het lijkt mij dat we in dergelijke gevallen onszelf bedriegen, omdat we niet genoeg mentale kracht hebben om aan onszelf toe te geven wat we zien, we voelen ons ..

Dit wordt ook bewezen door mijn huidige ervaring van de commissaris voor de rechten van het kind. Ik wil niet en kan niet de schuld geven aan degenen die zich tot ons wenden voor hulp, dit zijn vaak moeilijke en dramatische verhalen, maar vaak zie ik dat een persoon, het gevoel heeft dat er iets mis was in het gezin, vanwege mentale verlegenheid of andere redenen voor een lange tijd De tijd is lange tijd bedrogen, duwde de realiteit van zichzelf totdat hij erop rustte als een muur.

In het boek citeer je de scherpe woorden van Sotnikov uit dezelfde naam door Vasil Bykov: “Ga niet in shit, je zal niet afwassen”. Wat is het voor jou?

Eer. B.: Waarschijnlijk zaten deze woorden in het hoofd, omdat ze op tijd klonken. Ik lees het verhaal in de adolescentie wanneer ideeën over de wereld en over mezelf worden gevormd. Ik herinner me hoe ik tegelijkertijd Boris Pasternak las – “we moeten leven zonder bedrog” en dachten: alles is geschreven waarom mensen niet zo leven?

En de woorden van Sotnikov zijn onder andere een duidelijk en effectief criterium voor het nemen van beslissingen in moeilijke omstandigheden. Verleidingen, zoals we al hebben gezegd, komen periodiek op – en hier lijkt het misschien: nou, denk je, ik ben niet de eerste, niet de laatste … maar als er een gevoel van gewetenloosheid, vuil is, dan niet zelfs benaderen. De geur zal blijven, zal achtervolgen. En hoewel vandaag dubieuze voorstellen niet in een donkere toegangspoort worden gedaan en niet in een voorstedelijk bad, zoals het was in de meest gekke jaren, maar in gezellige restaurants en respectabele kantoren, maar de essentie blijft hetzelfde. En de geur is hetzelfde.

Die ons helpt om onze “ik” in verschillende omstandigheden te behouden?

Eer. B.: De benodigde voorwaarde is geheugen. Eens werden wij, studenten van de Mechmat MSU, twee maanden naar militaire training gestuurd om officieren van ons te maken. Mensen, die in een andere context zijn gekomen, laten zichzelf soms toe doen wat ze nooit zouden doen onder hun familieleden of kennissen, waardoor ze zich rechtvaardigen dat dit hier normaal is, gedraagt ​​iedereen zich zo. En daar, in het trainingskamp, ​​zag ik dat er iets vreemds gebeurt met sommige jongens uit mijn groep, het ergste dat in het leger gebeurt, is in hen ontkiemd-de kazerne, vulgariteit, grofheid, bijna ontgroening, de observatie van anderen … . viel in hen. Woensdag, waar dergelijke de norm lijkt te zijn en zelfs aangemoedigd, boog ze na. Het geheugen is volledig uitgeput. Hoewel ze na een paar maanden terug moesten terugkeren naar studenten, naar de universiteit – zelfs dit hield niet van. Ik denk dat het geheugen is, herinneringen die hiervan blijven. En als je jezelf voelt als je je jezelf herinnert – zelfs als anderen zich zo gedragen, zul je er niet mee lid worden. Het is onmogelijk, beschaamd voor jezelf, voordat je je herinnert over jezelf en weet. Onthoud dat uzelf niet alleen uw naam onthoudt. Voor mij is dit een gezin, huis, ouders, kinderen, leraren, vrienden, milieu, boeken – het beste, het belangrijkste dat je leven bepaalt, je persoonlijkheid.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *